Železnodobno grobišče

Piše se leto 350 pred našim štetjem

  • Avtor: David Štulc Zornik
  • Avtor: David Štulc Zornik
  • Avtor: David Štulc Zornik

Živite na območju današnjega Mosta na Soči. Nasilne roparske tolpe so vse pogosteje v vaših krajih. Njihovega orožja niste vajeni. Nosijo velike ovalne ščite in dvorezne meče, proti katerim se zgolj s sekirami in sulicami težko obranite. V zadnjem spopadu ste izgubili kar pet mož. Hud udarec, ki pa vas je predramil in povezal. Obrambo boste izboljšali. Slovo od tovarišev je bilo veličastno: pet pokojnih mož, pet bogato okrašenih nosil, pet grmad nad sotočjem.

Sovin izziv

Obdobje starejše železne dobe na območju srednjeevropskega prostora se imenuje halštatsko obdobje, poimenovano po najdišču Hallstatt v Avstriji. Tam je bilo najdenih celo več železnodobnih grobov kot na Mostu na Soči. 

Zanimiva primerjava: v Hallstattu so našli okoli 4000 železnodobnih grobov, na območju železnodobnega grobišča na Mostu na Soči pa skoraj 7000, skoraj dvakrat več!


Si vedel?

Most na Soči je imel v času železne dobe okoli 500 prebivalcev – približno toliko jih ima še danes. Glede na takratno število evropskega prebivalstva to pomeni, da bi lahko Most na Soči primerjali s tem, kar je danes Dunaj. Da je Most na Soči v tistem času resnično cvetel, pričajo tudi najdbe dragocenega uvoženega grškega in italskega posodja ter celo korale. 

0
Aplikacija je dostopna v pokončnem prikazu!

Skozi čas

Aplikacija je dostopna samo na mobilnih napravah