Pri Lovrču, domača hiša Ivana Preglja

Pri Lovrču, domača hiša Ivana Preglja

Ovdovela si. Nedavno si pokopala tudi edinko Marijo in njenega moža, zeta Mohorja. Ostala si sama z njunimi malimi sirotami. Živite pri Sveti Luciji, po domače pri Lovrču. 

Pri sv. Mavru, kjer imaš krajec njive, z vnučki pogosto posedite na deblu stare češnje. Zrete v daljavo in navzdol k šumeči Soči. Ob tem jim krajšaš čas s pesmijo, prastarimi štorijami in izročili, ki prevzemajo predvsem najstarejšega Ivana. Ta leta 1893 dopolni deset let. Kot izjemno bistrega in vedoželjnega ga z domačim župnikom pošljeta v šolo v Gorico in nato na študij na Dunaj, kjer prične z umetniškim pisanjem. V rojstni kraj na Most na Soči se zaradi prve svetovne vojne in razmer po njej ne vrne več. A vendar Tolminsko pozna do potankosti. Njeno zgodovino, naravo in ljudi na mojstrski način postavi v ospredje svojih številnih del.

Sovin izziv

Katero je Pregljevo najbolj znano delo?

Njegova dela, kot so najbolj znani Tolminci, pa tudi Plebanus Joannes, Zgodbe zdravnika Muznika, Matkova Tina in številna druga, še danes sodijo v vrh slovenske književnosti.

Odlomek iz Pregljeve črtice 
St. Mauruspruck: 

Sto in sto je bilo morda tistih poti, ki vodijo k Svetemu Mavru, pa so vse kakor ena sama; čuden odpev v staroverski pesmi. 
»Mati, kod? Čez Kuk ali čez Mirišče?«
»Pa pojdiva čez Mirišče, kjer ni toliko trnja nastlanega.« In greva in sva oba bosa. Meni je šest let, moji stari materi Ani pa šest križev. 

0
Aplikacija je dostopna v pokončnem prikazu!

Skozi čas

Aplikacija je dostopna samo na mobilnih napravah