V zaledju soške fonte

V zaledju soške fonte

  • Avtor: Peter Kogoj
  • Avtor: Tolminski muzej
  • Avtor: Tolminski muzej

Avgust 1917. Ime ti je Samir. Si Bošnjak islamske veroizpovedi, rojen v Zenici. Pri petindvajsetih letih si vpoklican v avstro-ogrsko vojsko in leta 1915 deportiran na soško fronto, v postojanko pri Modrejcah. Zdaj si tu že dobri dve leti. Si pomočnik v poljski bataljonski kuhinji, ki je urejena pri Sveti Luciji (danes Most na Soči) tik ob vznožju hriba Cvetje. Ponoči z mulami dostavljate obroke na fronto. Nekaj mož in tovorne živine ste včeraj med napadom izgubili. Zaloge živeža postajajo vse bolj skromne. Za danes pripravljate kašo s fižolom, za jutri pa bo na jedilniku bosanski lonec.

Sovin izziv

Uganeš, koliko ljudi je bilo potrebnih v zaledju, da so lahko oskrbovali enega borca v prvi bojni liniji?

Za vsakega borca v prvi bojni liniji soške fronte so potrebovali še vsaj štiri do pet ljudi v zaledju. Ti so oskrbovali borce in delali kot nosači.

Vojaška kuhinja
V bližini vasi je delovala tudi vojaška kuhinja. Na pobočju, približno 150 m od mosta čez Sočo nad cesto proti Novi Gorici stoji eden najbolj nenavadnih pomnikov soške fronte, spomenik bataljonski kuhinji.

 Poznaš recept za bosanski lonec?
V glineno posodo v plasteh naložimo na večje kose narezano goveje ali jagnječje meso, krompir in zelenjavo. Dodamo poper, lovor, papriko, paradižnikov sok in na koncu sesekljan paradižnik. Posolimo, prelijemo z vinom in dodamo toliko vode, da prekrije sestavine. Lonec pokrijemo, jed zavremo na štedilniku, nato pa ga postavimo v peč, kjer naj se počasi kuha od dve do tri ure. Lonca med kuhanjem ne odpiramo.

0
Aplikacija je dostopna v pokončnem prikazu!

Skozi čas

Aplikacija je dostopna samo na mobilnih napravah