O srednjeveškem mostu čez Sočo

O srednjeveškem mostu čez Sočo

  • Avtor: Tolminski muzej

Si zidarski mojster Jakob iz Furlanije. V objemu jutranjih meglic na dan 14. novembra leta 1322 prav po gradbeniško viziraš most, ki si ga po naročilu Nikolaja iz Čedada s svojo skupino tu, pri sv. Mavru (danes Most na Soči), izdeloval poldrugo leto. Stebri so zidani, počez je močna lesena konstrukcija. Načrt je odličen, most še boljši, garancijo boš dal kar za 20 let. 

Pa bodo zadovoljni vsi?
Nekaj ur kasneje te bo vznejevoljila nadzorna komisija v sestavi zastopnikov naročnika, vaškega župana z Modrejc in prič s Čiginja, z Modrejc in iz Podmelca, ki bodo preverjali, ali je most narejen v skladu s pogodbo. Zatikali se bodo pri malenkostih, češ da je ograja prenizka in širina cestišča premajhna, a le za kratek čas, saj se bo na prizorišču kaj hitro znašlo pol kvinča sladke rebule v pozdrav novi cestni pridobitvi proti Cerknemu in Škofji Loki.

Sovin izziv

Časovni popotnik, kaj praviš, je v 14. stoletju most čez Sočo obstajal tudi v Tolminu?

Do izgradnje prvega mostu je preteklo še nekaj stoletij. Sočo pri Tolminu so prečili z brodom, čemur pritrjuje tudi toponim Na barki, zapisan na zemljevidu ozemlja čedajskega kapitlja iz leta 1504.

0
Aplikacija je dostopna v pokončnem prikazu!

Skozi čas

Aplikacija je dostopna samo na mobilnih napravah